torsdag 4. desember 2008

Ting 23: Oppsummering

Min favoritt-ting: Facebook, ikke bare som privat moro-ting. Ser muligheter her for å presentere Kulturnett Trøndelag, også, fx ved å lage en egen gruppe. Det hadde vært kjekt å kunne dele ting fra Kulturnett på Facebook og andre, liknende steder.
Lyst til lære mer: Ja, og til å lære bedre det vi har gått gjennom.
Noe som har overrasket meg i løpet av kurset: Kanskje at så mye av det som er gratis er såpass bra, samt det at det vi har vært gjennom har vært brukervennlig og lett å finne ut av på egen hånd. (Og det bør det jo være hvis det skal fungere i et opplegg med mye selvstendig arbeid.)
Forslag til forbedringer av kursopplegget: Næææ, kommer ikke på noe akkurat nå.
Andre tjenester som kunne vært med i kursopplegget: Litt om sikkerhet rundt passord-bruk, nedlasting og sånt. Man må jo registrere seg og logge inn på mange forskjellige steder og laste ned ting og tang.

Ja, jeg vil gjerne være med på flere kurs.

Ting 22: Bibliotek 2.0

Jeg jobber først og fremst med Kulturnett Trøndelag og ikke i bibliotek, dvs. at jeg jobber på nett mesteparten av tiden. Kontakt med brukere skjer hovedsakelig via telefon og e-post. På nettstedet vårt går mulighetene til brukermedvirkning foreløpig ut på at de som ønsker det kan registrere arrangement i vår Kulturkalender. De kan også sende oss utkast eller ferdigskrevne artikler om arrangement eller kulturtema på e-post. Vi har også installert RSS-feed.
I redaksjonen bruker vi direktemeldinger som arbeidsredskap i tillegg til e-post og telefon. Dette er nødvendig fordi en del av redaksjonen sitter i Trondheim og resten er i Steinkjer.
Et mål for Kulturnett Trøndelag og de andre Kulturnettene i Norge burde være å bli mer web 2.0 enn de er nå. I dag er det omtrent bare Østfold som har tatt i bruk større grad av brukermedvirkning. Der kan man fx bli medlem i sonen Mitt Kulturnett på Origo, hvor det finnes diskusjonsforum, mulighet til å laste opp bilder fra arrangementer samt tekst som igjen andre brukere kan kommentere.
Som en av ABMu's hovedsatsinger burde Kulturnettene absolutt ligge i forkant når det gjelder å ta i bruk nye web-verktøy og la brukerne være med på å bestemme hva Kulturnett skal inneholde og være medskapere av tjenesten. Redskapene finnes, men vi må finne de som passer vårt og brukernes behov best.

onsdag 3. desember 2008

Ting 21: Web 2.0 Awards

Det første som slår meg, er at det er veldig mange muligheter der ute som jeg ikke har prøvd. Det andre er at en del verktøy vi har prøvd, som del.icio.us, Facebook, Flickr, Google Docs, Picnik osv, hevder seg godt i kåringene. Ser at Zoho er en favoritt hos Computerworld, men finner det ikke i Web 2.0 Awards.
Mine personlige favoritter er Zoho, Picnik og msn, mest i jobbsammenheng. Jeg liker også del.icio.us og stumble.upon, Facebook og Blogger. Og wikipedia.org.

Ting 20

E-læring: Har tatt en runde, fra Chinese Pod, via Moodle til Elgg.org. Ser at e-læring på interaktive 2.0-plattformer kan ha mye for seg når man kan ta i bruk wiki'er, blogger, rss-feeder, podcasting som undervisningsverktøy. Tror verktøyene kan være bra i seg selv så lenge studenter er ansvarsbevisste på egen læring og bruker de mulighetene interaktiviteten gir til å samarbeide/samtale med fagansvarlige og andre studenter. Det beste er kanskje å ha et opplegg som kombinerer egenaktivitet, dokumentasjon av denne og samlinger med studenter og lærere, sånn som i 23tingom2.0. ;-)
Kostnader er jo noe man må diskutere, også, men mye av dette er gratis.

Ting 19: Virtuelle verdener

Bruker er opprettet og installasjon fullført, men moroa har ikke begynt, ennå. Har vært inne og sett meg omkring, kræsjet inn i ting og andre "personer", flydd litt hit og dit. Skjønner hovedprinsippene for manøvrering, sosial omgang, bygging m.m.

Ting 18: Mette-zoho1

Her setter jeg inn et bilde av en fin rev: en liten rev
Technorati Tags ,,

Laget enkel fil i Zoho Writing som jeg lagret som html-dokument, valgte deretter publish og skrev inn blogg-adressen mi m.m. for å få den hit. Har også begynt på en wiki i Zoho, men får se om jeg følger den opp. Kjekt at det gikk an å logge seg in som i Google-kontoen min og at jeg kan finne igjen filene mine på enhver maskin med nett-tilgang.

Ting 16

Likte veldig godt Pensumhjelpen fra HiO, som var med i norske Biblioteklaboratoriets mashup-konkurranse, med bilder av bøkene hentet fra amazon.com, tilgjengelighet i nærmeste fagbibliotek, samt tilgjengelighet og pris hos nettbokhandler. Mashups ser ut til å være et veldig godt verktøy for bibliotekene, for å lete i flere baser samtidig, la brukere gi tilbakemeldinger på bøker, musikk, film osv, vise biblioteklokaliteter på kart etc.

Har også sett på Multicolr Search Lab via Mashup Awards. Med den kan man søke i millioner av bilder på Flickr og bruke et fargespekter og f.eks. finne bilder med lillatoner eller bilder som kombinerer sitrongult og lilla etc. Flickr og Idée Inc. bildesøkemotor står bak.
Ellers er det mye morsomt som ligger ute, men det går mye tid på å se gjennom selv det som er plukket ut for presentasjon.

Kanskje det går an å lage en mashup som søker på platebutikker på nett for å finne de laveste prisene på cd'er jeg søker etter? Tjenesten må også ha en prisoversetter, sånn som Pensumhjelpen har. I tillegg kunne man hatt med informasjon om artistene fra Wikipedia eller musikkleksikon på nett, hvis det finnes.

torsdag 27. november 2008

Ting 15


Nå har jeg lekt meg med bilder: Brukte Warholizeren på at bilde av en lotus, har skrevet Kulturnett med morsomme bokstaver og brukt Bead art på et bilde av noen glassperler. Det peneste resultat kom ut av Warholizeren, så det legger jeg ut.

tirsdag 18. november 2008

Ting 17

Laget profil i eget navn og laget sone for Kulturnett Trøndelag. Har invitert mine kolleger i Trondheim til å bli med. Har meldt meg inn i Stjørdalsbilder, en sone for lokalhistoriske bilder fra nær fortid og fram til nå. Kan evt. fjerne hele profilen og sonen når kursopplegget er over.

Ting 14

Da var den grei, også. Laget personlig forside med sitater, nyheter, gmail og shoppingmuligheter i iGoogle.

Ting 13

Egendefinerte søkemotorer: Jeg laget et egendefinert søk på en av mine hobbyer. Ble bedt om å legge inn flere url'er i søket som jeg allerede hadde samlet opp som bokmerker, http://www.rollyo.com/mettevaag/ Dette ser jeg ikke helt fordelen med, men å bruke søkemotorer som søker i flere andre søkemotorer samtidig er sikkert tidsbesparende.

onsdag 12. november 2008

Ting 12

Har gjort utforskningsoppgavene på ting 12 og laget min egen konto på del.icio.us, slik at jeg kan "ta med" meg bokmerkene mine med tagger til hvilken som helst pc jeg bruker som er pålogget Internett. Har importert mine gamle bokmerker inn i del.icio.us og prøvd å tagge noen av dem, slik at jeg kan søke opp nettsider via tags. Har også vært inne på Stumble upon og lett etter ting jeg interesserer meg for via tags. Det gikk bra.

tirsdag 11. november 2008

Ting 11

Har lagt inn fem bøker, sjekket tag clouds, sett på blogg og lagt til widget. Har meldt meg inn i gruppen Book Lovers for Obama. Godt utbygd tjeneste med mange funsksjoner. Passer nok bedre for bibliotekarer enn for oss på Kulturnett, men kan være kjekt å bruke privat, også.

torsdag 6. november 2008

Ting 10

Holder på med Last.fm:

http://www.last.fm/user/mettevaag

Ting 9

Har juksa litt. Har lagt ut en snutt av veeldig høy kvalitet, filmet med eget mobilkamera i fjor sommer.

Det jeg ville gjøre på YouTube var å dele en kampanjevideo med Obama som var passe kort, men jeg fant ikke ut hvordan jeg skulle få til å sende klippet til bloggen på samme måte som du gjør med et bilde. alternativet var å kopiere linken til videoen og lime den inn i et innlegg her, men da må man jo linkes fra bloggen min til YouTube, og det er vel ikke særlig 2.0, eller?
Her er linken i hvert fall:
Obama for America

Jeg må lære om embedding.

Hurra! Det var jo ikke vanskelig, likevel.

Ting 8

Utført på samling 20. oktober.

Ting 5 og 7

er utført. Jeg har klart å blogge et bilde fra min nyopprettede Flickr-konto. Har også utført de grunnleggende wikioppgavene. Fikk melding om Feil på siden da jeg skulle redigere En film jeg nettopp har sett og lage lenke til imdb, så derfor fikk jeg ikke fullført.
Ser både fordeler og ulemper med wiki. Det vanskeligste er nok å opprettholde en objektiv vinkling og balanse i framstillingene. Teknisk sett er det lett å lære og enkelt å bruke. Brukes som felles arbeidsredskap for de regionale Kulturnettene.

vanngudinner


vanngudinner
Originally uploaded by mettevaag

mandag 20. oktober 2008

Ting 6

er utført. Har skrevet en melding på "veggen".

Instant Messaging

Har testet ut GTalk med Torill i dag. Det gikk fint.

torsdag 16. oktober 2008

Ting 3 og 4

Har nå valgt nyhetsleser. Landet på Google Reader. Prøver bl.a å hente inn nyheter som er relevante for Kulturnett Trøndelag fra norske aviser m.m. Direkte kommunikasjon med MSN bruker jeg nesten daglig for å chatte med Camilla i Kulturnett Trøndelag-redaksjonen i Trondheim. Det er kjappere enn å maile, og man kan sende med linker, bilder etc.

onsdag 8. oktober 2008

Endelig!

Så langt har det gått bra, men det er langt vanskeligere å finne på noe å skrive her enn å opprette selve bloggen. Nå skulle jeg likt å vite om jeg har valgt de riktige innstillingene for bloggen min.