torsdag 4. desember 2008

Ting 23: Oppsummering

Min favoritt-ting: Facebook, ikke bare som privat moro-ting. Ser muligheter her for å presentere Kulturnett Trøndelag, også, fx ved å lage en egen gruppe. Det hadde vært kjekt å kunne dele ting fra Kulturnett på Facebook og andre, liknende steder.
Lyst til lære mer: Ja, og til å lære bedre det vi har gått gjennom.
Noe som har overrasket meg i løpet av kurset: Kanskje at så mye av det som er gratis er såpass bra, samt det at det vi har vært gjennom har vært brukervennlig og lett å finne ut av på egen hånd. (Og det bør det jo være hvis det skal fungere i et opplegg med mye selvstendig arbeid.)
Forslag til forbedringer av kursopplegget: Næææ, kommer ikke på noe akkurat nå.
Andre tjenester som kunne vært med i kursopplegget: Litt om sikkerhet rundt passord-bruk, nedlasting og sånt. Man må jo registrere seg og logge inn på mange forskjellige steder og laste ned ting og tang.

Ja, jeg vil gjerne være med på flere kurs.

Ting 22: Bibliotek 2.0

Jeg jobber først og fremst med Kulturnett Trøndelag og ikke i bibliotek, dvs. at jeg jobber på nett mesteparten av tiden. Kontakt med brukere skjer hovedsakelig via telefon og e-post. På nettstedet vårt går mulighetene til brukermedvirkning foreløpig ut på at de som ønsker det kan registrere arrangement i vår Kulturkalender. De kan også sende oss utkast eller ferdigskrevne artikler om arrangement eller kulturtema på e-post. Vi har også installert RSS-feed.
I redaksjonen bruker vi direktemeldinger som arbeidsredskap i tillegg til e-post og telefon. Dette er nødvendig fordi en del av redaksjonen sitter i Trondheim og resten er i Steinkjer.
Et mål for Kulturnett Trøndelag og de andre Kulturnettene i Norge burde være å bli mer web 2.0 enn de er nå. I dag er det omtrent bare Østfold som har tatt i bruk større grad av brukermedvirkning. Der kan man fx bli medlem i sonen Mitt Kulturnett på Origo, hvor det finnes diskusjonsforum, mulighet til å laste opp bilder fra arrangementer samt tekst som igjen andre brukere kan kommentere.
Som en av ABMu's hovedsatsinger burde Kulturnettene absolutt ligge i forkant når det gjelder å ta i bruk nye web-verktøy og la brukerne være med på å bestemme hva Kulturnett skal inneholde og være medskapere av tjenesten. Redskapene finnes, men vi må finne de som passer vårt og brukernes behov best.

onsdag 3. desember 2008

Ting 21: Web 2.0 Awards

Det første som slår meg, er at det er veldig mange muligheter der ute som jeg ikke har prøvd. Det andre er at en del verktøy vi har prøvd, som del.icio.us, Facebook, Flickr, Google Docs, Picnik osv, hevder seg godt i kåringene. Ser at Zoho er en favoritt hos Computerworld, men finner det ikke i Web 2.0 Awards.
Mine personlige favoritter er Zoho, Picnik og msn, mest i jobbsammenheng. Jeg liker også del.icio.us og stumble.upon, Facebook og Blogger. Og wikipedia.org.

Ting 20

E-læring: Har tatt en runde, fra Chinese Pod, via Moodle til Elgg.org. Ser at e-læring på interaktive 2.0-plattformer kan ha mye for seg når man kan ta i bruk wiki'er, blogger, rss-feeder, podcasting som undervisningsverktøy. Tror verktøyene kan være bra i seg selv så lenge studenter er ansvarsbevisste på egen læring og bruker de mulighetene interaktiviteten gir til å samarbeide/samtale med fagansvarlige og andre studenter. Det beste er kanskje å ha et opplegg som kombinerer egenaktivitet, dokumentasjon av denne og samlinger med studenter og lærere, sånn som i 23tingom2.0. ;-)
Kostnader er jo noe man må diskutere, også, men mye av dette er gratis.

Ting 19: Virtuelle verdener

Bruker er opprettet og installasjon fullført, men moroa har ikke begynt, ennå. Har vært inne og sett meg omkring, kræsjet inn i ting og andre "personer", flydd litt hit og dit. Skjønner hovedprinsippene for manøvrering, sosial omgang, bygging m.m.

Ting 18: Mette-zoho1

Her setter jeg inn et bilde av en fin rev: en liten rev
Technorati Tags ,,

Laget enkel fil i Zoho Writing som jeg lagret som html-dokument, valgte deretter publish og skrev inn blogg-adressen mi m.m. for å få den hit. Har også begynt på en wiki i Zoho, men får se om jeg følger den opp. Kjekt at det gikk an å logge seg in som i Google-kontoen min og at jeg kan finne igjen filene mine på enhver maskin med nett-tilgang.

Ting 16

Likte veldig godt Pensumhjelpen fra HiO, som var med i norske Biblioteklaboratoriets mashup-konkurranse, med bilder av bøkene hentet fra amazon.com, tilgjengelighet i nærmeste fagbibliotek, samt tilgjengelighet og pris hos nettbokhandler. Mashups ser ut til å være et veldig godt verktøy for bibliotekene, for å lete i flere baser samtidig, la brukere gi tilbakemeldinger på bøker, musikk, film osv, vise biblioteklokaliteter på kart etc.

Har også sett på Multicolr Search Lab via Mashup Awards. Med den kan man søke i millioner av bilder på Flickr og bruke et fargespekter og f.eks. finne bilder med lillatoner eller bilder som kombinerer sitrongult og lilla etc. Flickr og Idée Inc. bildesøkemotor står bak.
Ellers er det mye morsomt som ligger ute, men det går mye tid på å se gjennom selv det som er plukket ut for presentasjon.

Kanskje det går an å lage en mashup som søker på platebutikker på nett for å finne de laveste prisene på cd'er jeg søker etter? Tjenesten må også ha en prisoversetter, sånn som Pensumhjelpen har. I tillegg kunne man hatt med informasjon om artistene fra Wikipedia eller musikkleksikon på nett, hvis det finnes.